IsraŽl moet zichzelf mogen verdedigen (top)

VoxClamantis.nl

Home - Funny stories - Religion - Politics - Science - Sex - Life - Pictures - Cartoons - Links - Contact

sitemap


Amanda Kluveld
Renť Cuperus

Kluveld (top)
Sinds april 2006 vinden in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever ernstige mensenrechtenschendingen plaats door Fatah en Hamas. Er wordt gemarteld en er worden willekeurige arrestaties en schijnexecuties uitgevoerd. Lichaamsdelen van gevangenen worden geamputeerd en de menselijke waardigheid wordt aangetast. 
De vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging worden geschonden. In ťťn week in juni 2007 stierven zo 144 Palestijnen in Gaza. Onder de doden waren 41 burgers, waarvan 11 vrouwen en 7 kinderen. 700 Palestijnen raakten toen gewond. In 2007 zijn in 
totaal 490 Palestijnen omgekomen door intern geweld.
  
Door Fatah en Hamas zijn dat jaar meer Palestijnse doden gevallen dan door toedoen van IsraŽl. 
De president van de Palestijnse autoriteit Mahmoud Abbas en de door Fatah gedomineerde veiligheidsdiensten worden door de VS gefinancierd. De veiligheidsdiensten en presidentiŽle garde worden door Washington en de Jordaanse politie getraind. De EU traint de civiele politie. Hamas krijgt geld en steun van onder andere Iran. Geen van de financierende partijen schenkt aandacht aan de mensenrechtenschendingen door de organisaties die zij ondersteunen en opleiden. 
 
Zowel de westerse als de Arabische wereld is dus betrokken bij mensenrechtenschendingen door Palestijnen. 
 
De wereldgemeenschap heeft Hamas nooit veroordeeld wanneer het IsraŽl bestookte met raketten en mortieren. 
In 2008 werd een regen van 1750 raketten en 1528 mortiergranaten op het IsraŽlische territorium afgevuurd: meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2007. Het ging niet alleen om de weinig krachtige Qassam-raketten, maar ook om Grad-raketten met een aanzienlijk groter bereik. 
 
Nu IsraŽl zich daartegen verdedigt, wordt dat, behalve door de Duitse premier Merkel, wereldwijd als excessief geweld veroordeeld. Daarbij wordt vergeten dat IsraŽl zich lang terughoudend heeft opgesteld terwijl de raketaanvallen alleen maar toenamen tegen het einde van 2008. 
 
Van IsraŽl wordt nu gevraagd te onderhandelen met Hamas, een organisatie die uit is op vernietiging van de staat en die, met steun van Iran, Palestijnen onderdrukt. Zolang Europa, de VS en de Arabische wereld geen verantwoordelijkheid nemen voor en elkaar aanspreken op hun rol in het conflict, kan moeilijk van IsraŽl gevraagd worden zich te laten inzetten voor een internationale legitimering van Hamas.
Amanda Kluveld VK 3-1-2009
 

Cuperus (top)
Voor iedereen die dacht dat in 2009 de wereldvrede zou uitbreken, had IsraŽl een ontnuchterende verrassing in petto. Het nieuwe jaar was nog niet begonnen of er kwam een hevig luchtbombardement op de Gazastrook. Weg kerstgedachte. Weggemaaid alle nieuwjaarswensen. Weggesmolten het wensdenken over een betere wereld onder president Barack Obama. 
 
Zoals te vaak in het Midden-Oostenconflict ligt er ook nu weer een ongenuanceerde zwart/wit-vraag op tafel: wie is de agressor, Hamas of IsraŽl? Heeft de radicale Hamas met zijn rakettengestook IsraŽl uitgedaagd of benut IsraŽl deze provocatie maar al te graag om het Hamas -regime letterlijk weg te bombarderen? 
 
Wie naar de dodencijfers kijkt - 400 om 4 - ziet niet alleen de menselijke tragedie van militair geweld, maar vooral de enorme overkill van IsraŽl ten opzichte van de Palestijnse gebieden. Zo'n ongelijke strijd is geen prettige aanblik. 
Toch overziet men dan niet het hele speelveld. IsraŽl voelt zich ingeklemd tussen Hezbollah in het Noorden en Hamas in het Zuiden. Dat zijn pionnen van SyriŽ en Iran, de vijand op de achterhand. 
De schokkende televisiebeelden met onschuldige burgerslachtoffers uit Gaza laten die dreiging niet zien. 
 
Het is me altijd een raadsel geweest hoe men in het Palestijns-IsraŽlisch conflict zwart/wit-posities kan betrekken, 100 procent voor de ene partij en 100 procent tegen de andere partij. 
 
Neem zo'n Gretta Duisenberg en Dries van Agt die helemaal voor de Palestijnse zaak gaan. Die hoor je nooit iets kritisch zeggen over de Palestijnen met hun bloedige burgeroorlog tussen Harnas en Fatah, de minachting voor het menselijk leven van de zelfmoordaanslagen of het totale gebrek aan westerse vrijheden - daar kun je toch niet zonder reserves solidair mee zijn? 
 
Hetzelfde geldt voor de pro-IsraŽllobby die alles wat 'generaalsdemocratie' IsraŽl doet koste wat kost recht wil praten en vergoelijken, hoe bruut en vernederend het optreden soms ook is. Het zelfbeeld van IsraŽl als dappere David tegen een overmacht, wordt in de strijd met de Palestijnen pijnlijk ontkracht. 
 
Laten we ons in 2009 eens wat minder zwart/wit identificeren met de partijen in het Midden-Oosten. Alleen dan hebben we een kans de onverzoenlijken uit hun primitieve logica van 'oog om oog, tand om tand' te halen.

Renť Cuperus VK 3-1-2009 

 
zie ook:
Double standards? (UN resolutions) The Economist October 12th 2002

 
(top)

 


Update: 3 January 2009   -   Comments: info@voxclamantis.nl   -   Copyright 2007-2013: voxclamantis.nl