Hel afgeschaft (top)

VoxClamantis.nl

Home - Funny stories - Religion - Politics - Science - Sex - Life - Pictures - Cartoons - Links - Contact

sitemap


Ga je twee weken op vakantie, lees je na terugkomst in de krant dat de hel is afgeschaft. Na je dood ga je naar de hemel of de hel, en de keuze wordt bepaald door je handel en wandel op dit ondermaanse, zo heeft de rooms-katholieke kerk ons bijna twee millennia geleerd. 
 
En nu lees ik in de Volkskrant van 29 juli, onderaan op pagina 5 dat Paus Johannes II heeft verklaard dat de hel als straf van God niet bestaat. 
 
'De hel is de situatie van mensen die uit vrije wil besloten hebben om te leven zonder God, de bron van alle vreugde. De hel is volgens het hoofd van de rooms-katholieke kerk niet een bepaalde ruimte, zoals de hemel ook niet een plek boven de wolken is waar de engelen harp spelen. Het zit in de psyche van de mens. De paus noemt de hel "het lijden, de frustratie en de leegheid van een leven zonder God".'
  
Ik ben altijd bereid om aan te nemen dat de Heilige Vader veel wijzer en beter geďnformeerd is dan ik, en natuurlijk ook dat hij een veel beter mens is. Maar nu praat Johannes II toch over iets waar hij geen weet van kán hebben: hoe vreselijk het leven is van hen die uit vrije wil besloten hebben om te leven zonder God. Die ervaring kan de paus niet hebben. Ik wel. 
 
Het probleem met discussies tussen gelovigen en niet-gelovigen is meestal dat de gelovigen zich snel terugtrekken op een particuliere kennis waarover geen serieus gesprek meer mogelijk is. Dat respecteer je dan natuurlijk. Als iemand zegt dat hij of zij ten diepste weet dat er een leven na de dood is, dat God bestaat, dat Hij de wereld in de hand heeft, en een bedoeling heeft met ieder van ons, dan klets je niet meer. Dan buig je beleefd het hoofd. 
 
(Doe je dat niet onmiddellijk, dan krijg je het verwijt de ander niet te respecteren. Dat blijft een merkwaardige asymmetrie. Iemand mag gerust over jou zeggen dat je leven een Hel is, dat je een lege nihilist bent, maar jij mag niet zeggen dat je nog eerder geloof hecht aan de paashaas dan aan de verrijzenis na drie dagen.) 
 
Zo lang de r.k.-kerk leert dat je na je dood aan de Hemelpoort hoort of je eeuwig zult branden of zult aanzitten aan Zijn voeten, zo lang kun je als niet-gelovige moeilijk met de kerk in discussie gaan. 
 
Maar over de psychische situatie van de mens die uit vrije wil besloten heeft niet in God te geloven, daarover weet ik meer dan de paus ooit kan weten. Die situatie, kan ik u zeggen, die valt reuze mee. Zo'n hel is dat niet. 
 
En om het niet alleen van mezelf af te laten hangen: ga maar eens bij een Riagg vragen of er nu werkelijk veel meer niet-gelovigen dan gelovigen in geestelijke nood verkeren. Turf maar eens de berichtjes in de krant en kijk of het seksueel misbruik van kinderen door leerkrachten nu meer of minder voorkomt op de Veluwe dan in de rest van Nederland. 
 
Het leven van niet-gelovigen een Hel: dat kan niemand toch serieus menen? 
 
Een interessante vraag is nog op basis van welke kennis de huidige paus nu een van de leerstellingen wegslaat waar zijn kerk bijna tweeduizend jaar een groot deel van haar appčl aan te danken heeft. Zijn voorgangers wisten allemaal wél heel zeker dat de hel echt bestond, als fase na de dood, als straf van God. Hadden die het al die tijd mis?
 
Dat kan natuurlijk, maar wat dan interessant is, is hoe Johannes II nu weet dat zij het mis hadden. Wat weet hij dat zijn voorgangers met wisten? Heeft hij geheime nieuwe kennis? Of is het allemaal maar cultuur? Paste de toom van God in de strenge traditie van weleer, en is de hel tegenwoordig pr-technisch niet meer zo'n aantrekkelijke optie, en wordt die daarom in de kast gezet? Die laatste verklaring zou het leerstellig gezag van de Heilige Vader wel een snippertje aantasten. 
 
Twee pagina's verder in dezelfde krant wordt Kees Klop geciteerd, van het wetenschappelijke bureau van het CDA, die beschaving min of meer gelijk stelt aan geloof in God. 
 
'Er is maar een flinterdun laagje beschaving aanwezig. 
( ... ) Je kunt beter met de strakke islamitische moraal worden opgevoed dan in de nihilistische geest van de consumptiedrift.' 
Toe maar. Beter strak islamitisch dan nihilistisch. 
 
Vorige week nog werd een man tot twaalf jaar veroordeeld omdat hij zijn dochter vermoord had, die zich niet aan de strakke islamitische moraal had gehouden en in het openbaar een man gezoend had. Fijn, het wetenschappelijk bureau van het CDA. Liever clitoridectomie dan Nintendo-64, liever bloedwraak dan Adidas. 
 
Wat een arrogantie. Wat een goedkope wending ook, om niet-geloven direct gelijk te stellen aan consumptiedrift.
 
Sinds wanneer stellen de christelijke vakbonden van het CNV lagere looneisen dan de consumptiegerichte nihilisten van de FNV? 
Kees Klop van het CDA. Op de een of andere manier word ik van de paus van Rome die op 29 juli 1999 de Hel afschaft hooguit wat meewarig, terwijl ik echt kwaad wordt van zo'n CDA-beleidsmedewerker die zichzelf moreel superieur beschouwt met zijn geloof. 
Hels word ik daarvan, des duivels.
 
Ronald Plasterk VK 13-8-1999 

 
(top)

 


Update: 27 May 2007   -   Comments: info@voxclamantis.nl   -   Copyright 2007-2013: voxclamantis.nl